Dana 18. i 19. marta u Kući znanja Druge gimnazije Sarajevo, uspješno je realizovan prvi susret fokus gupe s međunarodnim predavačima i vodećim stručnjacima iz oblasti studija budućnosti na temu “Budućnost obrazovanja u Kantonu Sarajevo” pod pokroviteljstvom Fondacije Mulalić, u saradnji sa Ministarstvom odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

Učesnici fokus grupe na prvom susretu bili su zaposlenici Univerziteta u Sarajevu, Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, te direktori osnovnih i srednjih škola. Voditelji radionica su Ziauddin Sardar (UK), direktor Centra za postnormalne politike i studije budućnosti i Christopher B. Jones (USA), viši saradnik u Centru. Ovi predavači su renomirani lideri i pioniri teorije i metodologije studija budućnosti i koncepta postnormalnih vremena sa višedecenijskim iskustvom.

Osnovni cilj susreta je rad na promoviranju i istraživanju novih smjernica za poboljšanje sistema obrazovanja. Prilikom rada fokus grupe, prisutni su se upoznali sa međunarodnim istraživanjima koja promoviraju budućnost obrazovanja u skladu sa ciljevima održivog razvoja UN-a, te osnaživanja kapaciteta za razvoj vještina upravljanja promjenama u budućnosti. Ove važne vještine upravljanja promjenama u budućnosti spadaju među vještine prepoznate od strane UNESCO-a.

Na ovaj način, Kanton Sarajevo će u obrazovni sistem moći integrisati aktuelne trendove i teme u svijetu koji se ubrzano mijenja.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Fondacija Mulalić su prethodno potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji čiji je predmet promoviranje međusobne saradnje i koordinacije na polju edukacije, podržavanja i realizacije dobrotvornih, humanitarnih, edukativnih i istraživačkih projekata koje realiziraju, a posebno u izradi Studije budućnosti obrazovanja u KS.